Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak dayanıklı, esnek ve tatlı bir bünyeda olmalı, hoş bir aromaya ve derneşik yanmayı esenlayacak huzurıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf ak pak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok koca oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içer en uyanıklık etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dosdoğru bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada kâm maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tekmil muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve içime apiko tutmak içindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ülkü gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro gönen bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada içilen bir puro ülkü gönen bileğerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu gönen bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça uygun ve içilebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken başka bir erkek bu gönen bileğerinin puroya günah edilen bir fehamet olduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk gönen üstelikı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı gönen bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğişlemimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen bileğerleri neyi bileğişlemtirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna ahit ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en esen fehamet bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah madde yaklaşık 6 kamer içerisinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen tevdi üzerine kurulu bu dizge sıcaklıktan müstakil olmadığı için mukannen bir ahit içerisinde sıcaklarda gönen geriışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca şu denli sıcaklık bileğişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen kıymeti tedarik etmek için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu fehamet iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz koca gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in sabah akşam ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile bile gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en esen yöntem olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Geceleyin gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde koca gönen bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.